Tapijttegels

tapijttegels

Bijna iedereen denkt dat het leggen van een tapijt op je zachte vloer een fluitje van een cent is. In werkelijkheid is dit niet zo. Indien u verkeerd te werk gaat, wordt de installatie en het onderhoud van het tapijt eenvoudigweg onmogelijk. Het is daarom noodzakelijk om een vakman in te huren voor de plaatsing van uw tapijt. Dit is wat u moet weten over offertes en prijzen voor de plaatsing van tapijt voordat u contact opneemt met een professional.

De prijs voor de plaatsing van tapijt

Het installeren van een tapijt is niet per se duur. Het probleem is dat de tussenkomst van de vakman zich niet beperkt tot het hechten van het tapijt op de grond. De prijzen van een tapijtinstallatie omvatten immers ook de kosten van de arbeid, de aankoop van de bekleding en andere gerelateerde elementen, zoals de verplaatsingskosten van de professional die het tapijt plaatst.
Bovendien schommelt de installatieprijs bij de meeste installateurs in functie van het type installatie. Ze kiezen meestal voor één van de volgende 3 opties:

1. Spannen

Hier moet allereerst een grondlaag op de dekvloer worden geplaatst om de ongelijkheden van de ondergrond te minimaliseren. Vervolgens kan het kamerbreed tapijt geplaatst worden. Het spannen of strekken van het tapijt wordt aanbevolen voor geweven tapijten. Professionals gebruiken deze methode ook voor de plaatsing van tapijt met dubbele rug. Over het algemeen geven tapijtspecialisten de voorkeur aan deze optie wanneer de oppervlakte van de kamer niet groter is dan 20 m².

2. Volledig verlijmen

De techniek bestaat er hier uit om de vloer in te strijken met een fixeermiddel of lijm voordat het tapijt wordt geplaatst. Deze techniek werkt perfect wanneer het tapijt een dubbele rug of schuimrug heeft. Het tapijt wordt geïnstalleerd op een schone en droge vloer. Het snijden van de stof vindt pas plaats na de installatie. De professionals snijden de overtollige stof weg aan de randen van de kamer. Ze gebruiken ongeveer 300 gram lijm per vierkante meter; en slechts 120 gram per vierkante meter als het om fixeermiddel gaat.

3. Geheel los

Voor de losse plaatsing van een tapijt op maat, gebruikt de specialist geen lijm. Bovendien kan het kamerbreed tapijt in een recordtijd worden vervangen. Hier is het echter nogmaals zo dat de betrokken kamer best relatief klein is. Bovendien kan de expert elk type tapijt gebruiken, zonder rekening te moeten houden met het type rug. Maar ook hier moet de dekvloer absoluut vlak en glad zijn. Sommige professionals beginnen met het egaliseren van de dekvloer alvorens een antislipmat en een kamerbreed tapijt te plaatsen.

Afhankelijk van het type installatie en de gebruikte techniek, varieert de prijs enorm. Voor een relatief goedkope losse plaatsing stellen vele winkels een prijs van 8 euro per vierkante meter voor. Deze prijs houdt geen rekening met de aankoop van het materiaal (tapijtrollen of tapijttegels).   
Het volledig verlijmen is een beetje duurder: exclusief benodigdheden zal de prijs ongeveer 11 euro per vierkante meter bedragen. Voor het spannen voorziet u best een kost tot 25 euro per vierkante meter. Het spreekt voor zich dat hoe groter de kamer is, hoe duurder een tapijt op maat ook zal zijn.

De voordelen van een professionele plaatsing

Het tarief van de plaatsing schrikt u misschien af. Bij een kamer van 30 vierkante meter moet u bijvoorbeeld rekenen op een minimum van 330 euro voor een volledige verlijming. Als u echter denkt aan de voordelen van een professionele plaatsing zijn deze tarieven niet langer een probleem.
Vergeet vooral niet dat een slecht gelegd tapijt sneller verslijt. Bij een slechte verlijming wordt bijvoorbeeld het parket of de dekvloer beschadigd en verslijt het tapijt veel sneller. Zo zou u over de loop van enkele maanden 2 of 3 tapijten kunnen kopen in plaats van één enkel tapijt dat jarenlang kan meegaan.
Bovendien is de prijs van de plaatsing niet echt hoog. Soms valt u op aantrekkelijkere tarieven door offertes van leveranciers te vergelijken. Bovendien verlagen tal van professionals hun tarieven wanneer ze worden aangesproken voor een plaatsing in 2, 3 of 4 ruimtes van het huis.

Ten slotte wilt u hoogstwaarschijnlijk uw aangekochte goederen toevertrouwen aan een professionele installateur. Waarom zou u immers het risico nemen om uw zeer dure wollen tapijt te laten plaatsen door de eerste de beste amateur? Als u zoveel om dit object geeft, is het toch logisch om een professionele plaatsing te bevoorrechten.
De professional staat u immers bij met raad en daad en hij geeft u relevante onderhoudstips. U weet misschien hoe u een antislipmat moet plaatsen maar daarom weet u nog niet hoe u het tapijt efficiënt moet onderhouden. Ons bedrijf biedt u tips om het tapijt onderhouden en de opeenhoping van vuil te voorkomen. Is het echt te duur om uw tapijt door een professional te laten plaatsen?

Hoe wordt een offerte berekend voor het plaatsen van tapijt?

Vraag nu uw offerte voor het plaatsen van tapijt. Sommige leveranciers vragen u eerst een formulier in te vullen voordat zij u contacteren om u hun voorwaarden en kosten mee te delen. Houdt er echter wel rekening mee dat de tarieven van verschillende installateurs sterk kunnen verschillen. Dit komt vooral omdat niet alle professionals de kosten van de benodigdheden opnemen in hun offerte.  
Indien de kosten voor de plaatsing u dus zeer goedkoop lijken, vraag dan eerst uitdrukkelijk aan de professional of hij rekening heeft gehouden met de aankoop en het transport van het tapijt tot uw woning of uw kantoor. Indien dit het geval is, kan het nog normaal zijn dat de prijzen van twee leveranciers verschillen. De prijzen van tapijt variëren immers sterk volgens de dikte, de kwaliteit van de materialen, de patronen, de afwerking en de textuur van het tapijt. Een wollen tapijt is waardevoller en kost waarschijnlijk meer dan een klassiek tapijt.
Zo zijn er verschillende redenen waardoor het tarief kan verschillen:

– Het bestek omvat al dan niet de aankoop van het tapijt door de installateur
– Het gekozen tapijt is duurder of goedkoper, dunner of dikker
– De te bedekken oppervlakte is kleiner of groter

Vraag eenvoudigweg een offerte aan op onze website en wij zullen u meer informatie overmaken over de plaatsing en het onderhoud van het tapijt op een zachte ondervloer in uw woning.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie.

Bekijk ook onze andere grondsoorten

Vinyl en Linoleum vloerbekleding

Parketvloeren

Industriële vloeren