Systeemwanden

systeemwanden

Waarom voor scheidingswanden kiezen? 

Bij het ontwerpen van een huis of kantoor is het optimaliseren van de ruimte altijd een uitdaging. De meeste ondernemers en opdrachtgevers moeten een juiste verhouding vinden tussen kwaliteitsmaterialen en een lage uitvoeringsprijs. Het gebruik van scheidingswanden kan u helpen deze doelstellingen te bereiken. Hieronder leest u waarom.

Waarom zou u scheidingswanden gebruiken?

Binnen de bouwindustrie duiden scheidingswanden op elementen die een ruimte onderverdelen in verschillende kamers of appartementen. Ze kunnen bestaan ​​uit baksteen, puin, multiplex of elk ander materiaal dat een scheiding vormt binnen éénzelfde ruimte of tussen twee ruimtes van het huis.

De scheidingswand is dus een duurzame oplossing telkens u ruimte wilt winnen en beter gebruik wenst te maken van een woonruimte. In open space kantoren zorgen scheidingswanden voor privacy en verhogen ze de productiviteit. Thuis kan een scheidingswand worden gebruikt om een ​​hoek af te schermen die dienst kan doen als kantoor of als sportruimte. Een scheidingswand kan in de slaapkamer ongetwijfeld zorgen voor een kleine dressing of een ruimte om zich om te kleden. Een tussenmuur of scherm kan er op alle niveaus voor zorgen om een eigen persoonlijke ruimte te doen ontstaan of een individuele zone voor uw werknemers en collega’s.

Types scheidingswanden en implementatie

Er zijn verschillende soorten scheidingswanden: ·

Droge afbouw

Droge scheidingswanden zijn wanden die geen gebruik maken van bindmiddel (bv. cement, dat een veel voorkomend bindmiddel is in de bouwsector). Het gaat hier om binnenwanden die eenvoudigweg dienen om de ruimte onder te verdelen en geen steun bieden aan het gebouw. U kunt bijvoorbeeld een droge wand gebruiken om uw zolderruimte in te richten. Er zijn drie grote soorten binnen de droge wanden:

Scheidingswanden in gipsplaat (hier komen we later op terug)

– Honingraatpanelen:

dit zijn gipsplaten verlijmd op een kartonnen honingraat. Dit type scheidingswanden wordt op een houten frame gemonteerd en wordt vaak geplaatst op een rail.

– Glazen wanden:

sommige scheidingswanden bestaan ​​uit ramen die op een rail zijn gemonteerd. Hoewel ze esthetisch en functioneel zijn, blijven ze helaas broos. Het is wel zo dat bijna iedereen zelf een verplaatsbare glazen wand kan monteren. De glazen scheidingswand kan echt prachtig zijn binnen open space kantoren.

– Natte afbouw

Bij de natte wanden wordt bindmiddel gebruikt tijdens de fabricage. Hierdoor zijn ze over het algemeen zwaarder en complexer om te installeren. In tegenstelling tot de droge wanden die verplaatsbaar zijn en met één klik kunnen worden verwijderd, worden de natte wanden op permanente wijze geplaatst. Indien u besluit ze te demonteren, kan dit vaak een omvangrijke kost met zich meebrengen. Er zijn 2 soorten natte scheidingswanden.

– Holle baksteenwanden

De holle baksteenwanden worden opgebouwd uit bakstenen. Deze wanden bieden een uitzonderlijke akoestiek en geluidsisolatie. Ze zorgen immers voor een goede vochtregulatie en zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Professionele installateurs delen ze onder in twee families: gelijmde bakstenen en gipsstenen. In het tweede geval wordt de scheidingswand bedekt met pleister op basis van gips voordat de steen wordt gelegd.

– Scheidingswanden van cellenbeton

Cellenbeton is een lichtgewicht beton dat gemaakt is van kiezelhoudend zand, kalk en cement. Cellenbeton is een perfecte vervanger voor gipsstenen wanneer de vloer van het huis of kantoor niet erg sterk is. Voor de installatie van dit type scheidingswanden wordt mortel aangebracht op horizontale en verticale voegen. Vervolgens worden de lichte betontegels geplaatst op de voegen. De scheidingswand van cellenbeton is een uitstekende akoestische scheidingswand. Hij beschermt perfect tegen geluid van buitenaf en is daarom voor een groot aantal gebruikers de perfecte kantoorwand.

De specifieke kenmerken van gipswanden

De populairste scheidingswanden op de markt zijn waarschijnlijk de gipsplaatwanden. Deze wanden bestaan uit grote gipspanelen met aan weerszijden een kartonnen deklaag. Er zijn onder andere gipswanden met ronde, afgeschuinde of halfrond afgeschuinde kanten. Ze kunnen brandwerend zijn of waterafstotend (met vertraagde wateropname).  
Deze gipsplaten worden op een metalen frame geschroefd. Het gaat hier dus om droge wanden. Ze kunnen schachten verbergen en gebogen wanden vormen. Zonder voorafgaande isolatie blijven de akoestische en thermische waarden van dit type scheidingswand echter zeer gemiddeld. Dit gezegd zijnde, blijft de gipsplaat de referentie voor de gebruikers omdat het aanzienlijke prestaties biedt.

Offerte en prijs voor het plaatsen van wanden

Om scheidingswanden in uw kamer of kantoor te installeren, raden wij u aan om beroep te doen op een professionele installateur. De vele gepassioneerde vakmensen in uw buurt zullen u met veel plezier helpen bij de keuze van de juiste scheidingswand en vervolgens bij de plaatsing ervan.
Let er wel op dat de plaatsing van sommige scheidingswanden moet worden vermeden in de natste ruimtes van uw huis. Voor de zekerheid kan u dus best een offerte aanvragen bij een professional.
Deze zal u vervolgens contacteren om u een idee te geven van de kosten voor de geplande werken. Kies bij voorkeur voor officieel erkende bedrijven die nauwgezet werken en die de werkzaamheden nauwkeurig uitvoeren binnen de afgesproken termijn. Over het algemeen is de installatie van een droge kantoorwand minder duur dan de installatie van een natte scheidingswand. In dezelfde geest is een gipswand met thermische isolatie efficiënter en daarom duurder dan een standaard gipswand. Installateurs kunnen u een uurtarief voorstellen dat varieert tussen de 30 en 50 euro. Ten slotte wordt de plaatsing van scheidingswanden over het algemeen op de vierkante meter nauwkeurig becijferd. Afhankelijk van het feit of u al dan niet het materiaal zelf aanschaft, zal de prijs lager of hoger liggen.  
Indien dit allemaal nog een beetje ingewikkeld lijkt, waarom dan geen gebruik maken van onze diensten? Wij adviseren u en vinden samen de best mogelijke akoestische scheidingswand voor uw kantoor of uw woning.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie.

Bekijk ook onze andere types van muren

Gyproc wanden

Glazen wanden